סוסיתא

דרוג הגולשים: 
3
ממוצע: 3 (דרוג 1)
כתובת: 
כנרת
עין גב
אזור בארץ:
דמי כניסה:
שעות פתיחה: 
בשעות היום

היסטוריה
הר סוסיתא שעליו אנו עולים כעת מתנשא לגובה של 350 מ' מעל הכנרת. על פסגת ההר יש שרידים מעניינים ביותר של העיר שהתקימה במקום החל מהתקופה ההלניסטית ועד סוף הכיבוש הערבי.

השרידים הבולטים ביותר שנחשפו הם מהתקופה הרומית והביזנטית. סוסיתא נבנתה בתקופה ההלינסטית ומנתה אז כנראה יותר מאלף איש. שמה היווני היה "אנטיוכיה היפוס". היפוס פירושו 'סוס' ביוונית, ומכאן השם סוסיתא. ויש סברה שהיותה בסיס לכח פרשים גדול הוא מקור השם.

בשנת 63 לפנ"הס כובש פומפיוס את העיר ומספחה (יחד עם האיזור כולו) לאימפריה הרומית. בתקופה זו מגיעה העיר לשיא השגשוג והפריחה שלה כאשר ברובה הגדול היא עיר של עובדי אלילים.

בתקופת המשנה והתלמוד נמצאים בעיר מעט יהודים ובתקופה הביזנטית נמצאו בה בעיקר נוצרים. מתקופה זו נשארו שרידי 6 כנסיות שניתן לראות במקום. בתקופה הערבית סוסיתא נהרסת יחד עם אמת המים המפוארת שלה (שגם בשרידיה ניתן להבחין במקום).

ב - 1937 מתיישבים ראשוני קיבוץ עין-גב בנקודה של כפר-הנופש, כיום. הכנופיות הערביות מטרידות את עין גב מדי-פעם. ביוני 1948 תוקף הצבא הסורי את הקבוץ, במקום הנכחי, במשך שלשה ימים ונאלץ לסגת . לקראת סוף מלחמת השחרור כובש כח מאנשי המקום והעמק את סוסיתא במבצע נועז.

כתוצאה מכך, במשך 20 שנה ובכל תקופת ההמתנה לפני מלחמת ששת הימים, שבה רבו ההתקפות הסוריות על הישובים שבעמק, משמשת סוסיתא כמוצב ישראלי שמקל במעט את המצב הבטחוני, גם מתקופת צה"ל, 1950עד 1967 נשארו שרידים במקום.

המסלול

הטיול הבא הוא טיול קצר לכל המשפחה. מתאים בכל שעות היממה, אך מומלץ במיוחד לקראת שקיעה. מרכזו היא העיר הקדומה והמרתקת - סוסיתא, על הממצאים המרתקים והנופים המרהיבים במקום.

עם תחילת ההליכה נוכל לראות מצידי השביל ארונות קבורה ואת שרידי הסיפון (צינור מורכב מחוליות אבן), שהיה חלק ממפעל המים של סוסיתא. מפעל זה כולל שתי אמות-מים אשר הובילו מים מנחל אל-על (הנמצא מתחת מושב אבני איתן) בדרך של כ- 25 ק"מ עד לגבעה הדרומית לסוסיתא. משם העבירו את המים בסיפון - צינור שהיה בנוי חוליות, חוליות, בעקרון הכלים השלובים. זהו אחד ממפעלי המים הגדולים והקדומים בארץ. את שרידיו נוכל לראות מפוזרים בכניסה לעיר. מהנקודה הגבוהה ביותר, בפינה המזרחית של הפסגה, מחליפה את הסיפון אמת-מים מכוסה שנבנתה ביסודיות, מתחת לרחוב הראשי (דקומנוס מקסימוס). ניתן לראותה בנקודות שנחפרו בקטע המזרחי.

ניכנס בשער העיר ונלך לאורך השביל הראשי. מימיננו נוכל לראות שרידי עמודים. נגיע לבית אבן שנבנה ע"י צה"ל ומחלונו המערבי ניתן לצפות בכנסיה הגדולה של סוסיתא, בשורת העמודים המרשימים השוכבים באותו כיוון וזאת כיוון שנפלו ברעידת האדמה שהרסה את העיר (749 לפנ"הס). נרד אל הכנסיה ונתבונן בעמודים מקרוב. אח"כ נוכל להמשיך מערבה אל שרידי בית המרחץ, אל הפורום והקליבה (יציע עם פסל השליט) ואל בור המים. ניתן ללכת מכאן צפונה ולהגיע אל כנסיה נוספת ואל שרידי מקדש. החפירות הארכאולוגיות שהתחדשו בשנת 2000 ונמשכות מידי שנה, חשפו מבנים ומתקנים נוספים, כולל כנסיה, בקצה המערבי של הפסגה.

אל תחמיצו את תצפיות הנוף לכל רוחות השמיים. במבט מזרחה אל תוך נחל עין-גב צופים אל קבוצת אורנים הגדלה בר במדרון צפוני לבנבן ותלול.

בדרכנו חזרה אל הדרך ממנה עלינו לעיר נפגוש ממזרח לבית ששימש כמוצב צה"ל , מימין לשביל, מנהרה חשוכה וארוכה שנבנתה ע"י צה"ל. נעבור בתוך המנהרה (חויה נהדרת לילדים). אין מה לחשוש, ניתן ללכת בה זקופים ( אפשר להשתמש בפנס ). המנהרה תוביל אותנו אל השביל ממנו הגענו ומשם נחזור למכונית.

מסלול הטיול באדיבות עמותת התיירות עמק וכנרת – חופשת טבע מושלמת לחופי אגם.
לפרטים על פעילויות נוספות באזור ניתן לבקר באתר העמותה: www.ekinneret.co.il

תל סוסיתא
שרידי מבנה ביזנטי בסוסיתא
חורבות סוסיתא

דרוגי-גולשים

3
במקם אין צל, אין שילוט . מתאים לחובבי ארכאולוגיה כמונו, ולחובבי נופים. מכיון שהמקם איננו פופלרי במיוחד אפשר להנות מחוויה שקטה ונעים להשקיף אל המרחב ולדמיין את העיר היפה שהיתה כאן פעם
דרוגים ומקומות קרובים

3
במקם אין צל, אין שילוט . מתאים לחובבי ארכאולוגיה כמונו, ולחובבי נופים. מכיון שהמקם איננו פופלרי במיוחד אפשר להנות מחוויה שקטה ונעים להשקיף אל המרחב ולדמיין את העיר היפה שהיתה כאן פעם