פארק הצפרות באילת
עבור רבים מאיתנו העיר אילת היא היעד התיירותי המרכזי אליו נוהרים אלפי ישראלים בכל ימות השנה. לא רבים מודעים לציר הנדידה של מיליוני ציפורים העוברות ונוחתות בו למנוחה בחודשי הסתיו והאביב על מנת ל"תדלק" בדרכן מאסיה ואירופה לאפריקה ובחזרה. הנדידה הגדולה מאפריקה בחזרה אל אירופה מתרחשת עתה.
כדי לחזות בתופעת הטבע המרשימה, אנו מזמינים אתכם לפארק הצפרות שבכניסה הצפונית לאילת, פארק שהיה בעבר מזבלה ובסיוע קרן קימת לישראל הפך לאתר "תדלוק" למיליוני עופות דורסים וציפורים נודדות.
בפארק ניתן להתבונן בציפורים מבעד למסתורים מיוחדים. לא לשכוח –משקפת, מגדיר ציפורים ומצלמה!
ציפורים, כאמור, אינן יודעות גבולות. בימים אלה פועלת תוכנית אב תיירותית-אקולוגית הנקראת "צפרות ללא גבולות". מטרתה - יצירת שרשרת של מרכזי צפרות הפרושים על פני הערבה – מנאות הכיכר ועד לגבול עם מצרים - המשמשים בתי גידול לציפורים. (התקווה היא שבעתיד תשתלב גם ממלכת ירדן במערך הצפרות המתוכנן). במסגרת התוכנית נפתחו זה מכבר תחנות האכלה לציפורים נודדות בפארק ירוחם ובקיבוץ לוטן.
המסלול:
. במשך אלפי שנים הייתה באזור ביצת מלחה, אשר שימשה אתר מנוחה והזנה עבור ציפורים נודדות, אבל תנופת הבנייה באילת גרמה לחיסול הביצה. הציפורים נאלצו לשבור את רעבונן בשדות חקלאיים בסביבה.
עד לתחילת שנות ה- 90 של המאה ה-20, שימש האתר כמזבלה. בשנת 1990 ביוזמה משותפת של קק"ל, החברה הממשלתית לתיירות, רשות שמורות הטבע ועיריית אילת. החלו עבודות הפיתוח שכללו יישור הקרקע וכיסוי ערמות הזבל, הקמת בריכות מים ושתילת עצים "המזינים" את הציפורים. מנהל האתר ותחנת טיבוע הוא הזואולוג והצפר ד"ר ראובן יוסף.
חשיבותו של האתר בכך שלציפורים הנודדות זוהי הזדמנות אחרונה להצטייד במזון לדרך הארוכה החוצה את המידבר. הציפורים הנודדות צפונה, מגיעות לתחנה זו מותשות ומורעבות, לאחר מסע מפרך בן 3,000 קילומטרים מעל המידבר. ללא תחנה זו, הן פשוט ימותו מאפיסת כוחות.
מה שהופך את תחנת הנדידה כה חיונית, הוא המספר העצום של בעלי הכנף שחייהם תלויים בה. מיליארד וחצי ציפורים מ- 200 מינים שונים, הפוקדים את האזור בכל שנה, הן הרוב המכריע של הציפורים הנודדות, המאכלסות את אירופה ואסיה בחודשים החמים. אם הן לא תגענה ליעדן, כל המערכות האקולוגיות התלויות בהן – ביער השחור, בשדות פרובנס, בגבעות טוסקנה, ביערות טורקיה, או בערבות הטייגה של רוסיה – יקרסו במוקדם או במאוחר.
על מנת להמחיש את תרומתן הסביבתית העצומה, תחשבו רק כמה חרקים מזיקים לחקלאות מחסלות 1.5 מיליארד ציפורים מדי שנה. כשחושבים על מספר בעלי החיים בסיכון לכל דונם, ועל ההשלכות החמורות עקב הפרת האיזון האקולוגי, נקל להבין את החשיבות הגלובלית של האתר ליד אילת.
המים להשקיה הם השפכים, המטוהרים חלקית, של העיר אילת, המועברים לשמורה באמצעות מערכת השקיה נרחבת, שהמשאבות שלה מופעלות באנרגיה סולרית. עבור ציפורי המים הוקמה בריכה קטנה, המתוחזקת באמצעות מים מליחים מתוקים. בבקתת העץ הקטנה באתר תחנת טיבוע למעקב אחר הציפורים הנודדות ואיסוף מידע עליהם. כמו גם טיפול בעופות וציפורים הסובלים מתשישות ונוחתים ברחבי העיר אילת וסביבתה. בנוסף על עבודת המחקר, עוסק המרכז גם בחינוך לשמירת טבע, איכות סביבה ותיירות אקולוגית.
בשטח הפארק שתי בריכות, האחת של מים מתוקים המכונה גם "אגם אניטה", ע"ש אחת התורמות לפארק, והשנייה היא בריכת מים מלוחים שהוקמה על ידי חברת המלח הממוקמת בסמוך.
דרוגי-גולשים
מתאים לילדים