הרפתקה קולינרית עם רוחות רפאים

רוחות קולינאריות

ווק אנד סטרול-הרפתקאות קולינריות בסינגפור- יוצאים להאכיל את הרוחות הרעבות של סינגפור.

חודש אוגוסט הגיע לסינגפור ויחד איתו רוחות רעבות שחזרו מהשאול ומזכירות את קיומם לבני משפחתם.

הדרך היחידה להשביע את רעבונם היא באוכל ,כסף וזהב.

הסינים שרוצים להרגיע ולהשקיט את הרוחות של בני משפחתם מרחיבים את המקדש המשפחתי ומוסיפים לו מלבד התפוזים והעוגות אותם הם מניחים מדי יום,גם מאכלים חגיגיים כמו חזירים צלויים,סרטנים שלוקים ,אטריות מוקפצות ועוגות חגיגיות.

מי שלא יכול להשקיע בהכנת התקרובות החגיגיות מסתפק גם בהנחת קופסת take away פשוטה עם מנה מקומית של אורז ועוף או אטריות.

חג הרוחות הרעבות נמשך חודש שלם בסינגפור במהלך החודש השביעי של השנה הסינית (בדרך כלל בחודש אוגוסט).

כבר בימים הראשונים ניתן לראות את האוכל במקדשים הקטנים הביתיים ואנשים שורפים ניירות וקטורת על המדרכות ליד הבתים. זה נראה כמו ביעור חמץ.

באחת מהשבתות ,יצאתי עם חבורה אמיצה במיוחד לבדוק את שיא הפעילות של פסטיבל הרוחות הרעבות בבית הקברות הסיני באיזור קראנג’י כמעט על גבול מלזיה.

לאחר מספר סיבובים מיותרים בכבישים חשוכים בין חוות לגידול סרטנים,עיזים,דגי נוי וסחלבים ואחרי שהגענו לשיכוני העובדים הזרים של סינגפור,שזה נושא לפוסט אחר, הגענו לכביש הראשי שמוביל אל בית הקברות הסיני.

הדרך היתה חשוכה אבל מכל עבר ראינו שבילים מוארים בנרות קטנים

הגענו לריכוז של מכוניות חונות ונעצרנו.

מסתבר שעצרנו ליד התכנסות של מאמינים סיניים טאואיסטים המשתייכים לקהילה מסויימת.

הם היו עסוקים ופעלתניים ללא הרף. כשהוצאנו את המצלמות הם לא התנגדו ומייד ניגשו אלינו כמה משתתפים והתנדבו להסביר לנו על הפעילות המתרחשת במקום.

מאותו הרגע הפכנו לחלק מהקהילה.

קבוצה אחת עסקה בהרכבת שולחן התקרובות לרוחות הרעבות הבוגרות

על השולחן היו מגשים של אוכל סיני, עוגות ממולאות,דמפלינג,תפוזים ופירות,אורז ואטריות. מיטב המאכלים שיש לסינגפור להציע.

על הרצפה סידרו מחצלת עבור הרוחות הרעבות הצעירות ,רוחות של ילדים והעוברים שלא נולדו. על הרצפה הניחו סוכריות,צעצועים בקבוקי חלב לתינוק,מיצים ושוקו בקרטון עם הקש כבר בפנים.

לצד התקרובת,מיקמו 2 מכוניות גדולות עשויות מנייר מתוח על מקלות במבוק. כלי תחבורה אלה נועדו לשמש את הרוחות במעבר שלהם לעולם הבא.לתוך המכוניות הכניסו גם שטרות כסף וזהב כדי שהבעירה תהיה מושלמת.

בשולחן המכובדים התכנסו המדיומים שאחראים על הטקס להאכלת הרוחות הרעבות

אל השאול לובש שחור ופניו צבועות גם הם בשחור,מעשן מקטרת עם סיגריה מגולגלת ושותה יין אורז

מדיומית אחרת בהליכה מתנדנדת/ רוקדת,שני צעדים שני צעדים בלי להתבלבל וממלמלת דברי תפילה.

מדיום אחר עם תלבושת בגווני החום עומד וקורא לרוחות להתכנס ומראה בידיו.

המדיומים הולכים מסביב לשולחנות ולקברים ומבצעים את הריטואלים עליהם הם אחראים. לצידם יש עוזר נאמן שמחזיק בידיו אזיקים ושרשראות ברזל במידה ואחת מהרוחות תהיה רעבה יותר על המידה ותתחיל להשתולל.

כן סינגפור 2014 בירת עסקים בינלאומית והטקסים ומדיומים מסתובבים ומנתבים את הרוחות בתפילות.

שוחחתי עם הספרית שלי ,תושבת מלזיה ממוצא סיני וכשסיפרתי לה על השתתפותי בטקס היא צחקה ולא האמינה שיהודיה טובה הגיעה לבית קברות סיני לצפות בטקס מסוג זה. היא בעצמה אינה מאמינה ברוחות וכועסת על אמה שלוקחת חלק בטקסים האלה,טוענת שהכל אמונות תפלות-פער דורות שכזה.

לאחר שלב התפילות ליד שולחנות האוכל התקיים טקס נוסף שעיקרו סביב שריפת ניירות כסף וזהב שנקראים

Hell notes ליד הקברים עצמם. השטרות מגיעים בחבילות ארוזות בארגזים ושעה הוקדשה להסרת העטיפות מהאריזות.

בהוראות המדיום הצטרפנו למאמינים וחגנו במעגלים.מדי פעם העפנו את השטרות באויר וצעקנו "וואלה" להצלחה ומזל טוב. לפי כמות הכסף ששרפנו באותו הערב אני אמורה להיות מיליונרית היום…

לאחר מכן הוקמה בזריזות מדורת שטרות ענקית וגם היא הועלתה באש.

אחד המאמינים אמר לנו שאם נראה את התמונות שצילמנו במחשב נוכל להבחין ברוחות מבין הלהבות.

חזרנו לנקודת ההתכנסות הראשונה שם תתקיים השריפה הגדולה ביותר של מכונית הנייר וניירות.

המאמינים הזריזים מיהרו לשפוך את בקבוקי החלב והמיץ על הרצפה כראיה לכך שהרוחות שתו את השתיה והרוו את צמאונם .

ואז הוזמנו לחלק החשוב באמת והוא המשתה של האוכל שהרוחות כבר טעמו והשאירו לנו לסיים את העבודה.היו שם פירות,אטריות אורז מוקפצות,עוגות סיניות אבל אני נהניתי בעיקר מבצק שמרים מאודה (bao מקופל לשניים כמו פיתה ובתוכו נתח של בטן חזיר צלויה- מעדן אמיתי.)

זה למעשה היה האוכל של המדיומים הבכירים אך אני הבעתי התעניינות יתרה וזכיתי לקבל טעימה. אכלנו גם דמפלינג מקמח אורז ממולאים בצנון מגורד ושרימפס מיובש.

קיבלנו גם טעימה מיין האורז עם אחוזי אלכוהול גבוהים במיוחד אותו שותים המדיומים במהלך הטקס.

אין ספק שקבלת הפנים של אנשי הקהילה היתה מאד חמה ואוהדת וקבענו להפגש שוב בשנה הבאה, באותו מקום ובאותה שעה.

קרני תומר - מנהלת woknstroll ,

Culinary Adventures in Singapore